Hoppa till innehåll

Vem betalar?

11 mars 2010

Landstingets IT-avdelning meddelade nyligen:

”IT-avdelningen har startat en förstudie i syfte att byta ut Landstingets nuvarande operativsystem Windows XP mot Windows 7 med start hösten 2010.
Microsoft kommer att upphöra med support för Windows XP, som släpptes 2001, vilket betyder att man slutar att utveckla produkten funktionsmässigt, tekniskt och säkerhetsmässigt. Att ha ett operativsystem som inte uppdateras med förändringar i omvärlden fungerar så klart inte. Det finns också andra tekniska orsaker som gör att vi måste genomföra uppgraderingen.”

Det må vara hänt, Windows 7 kanske är bättre (för vissa användare – inte för oss ute i primärvården) och VAS (denna kvarleva från Windows DOS-tiden) är kanske inte kompatibel med Linux.
Men det värsta är följande:

”I samband med uppgraderingen till Windows 7, som kommer att ske på samtliga arbetsplatsdatorer inom Landstinget, kommer vi även att uppgradera Office-paketet till en nyare och bättre version.”

De flesta användarna i primärvården tycks ha Microsofts Office 2003 installerat, men utnyttjar inte fler finesser än de som finns i den enkla ordbehandlare som ingår i XP (WordPad). Man skulle klara sig lika bra eller bättre med Star Office eller Open Office. Varför i hela friden betala licensavgifter till Microsoft för någonting som man kan få mycket billigare eller gratis?
Pengar i gapet på Microsoft samtidigt som primärvården är hårt pressat av sparkrav. Bläh!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: