Hoppa till innehåll

Säg mig vilket bilmärke du kör

12 mars 2011

och jag ska säga vad för slags person du är!
I Teknikens Värld nr 5 i år berättar ledarskribenten, Daniel Frodin, en hårresande historia om hur han blev omkörd av en ilsket gestikulerande fortkörare som tyckte att Frodin inte lyckades hinna undan tillräckligt snabbt i samband med att han också gjorde en omkörning. Fartdåren stannade mitt på motorvägen, blockerade trafiken, gick ut och slog och sparkade på Frodins bil för att till slut sparka sönder hans backspegel och först därefter köra vidare. Förhoppningsvis för att senare omhändertas av polisen. Vilket bilmärke körde vägdåren tror ni? BMW! Varför är jag inte förvånad, varför är det så många BMW-förare som kör för fort till skillnad från Skoda-förare, som tidningsredaktören? Inte beror det på att man inte kan köra för fort med en Skoda. Nej, det är nog så att valet av bilmärke säger en hel del om ägarens psyke. Jag borde därför i fortsättningen kanske fråga patienterna vilket bilmärke de äger, utöver de snart obligatoriska frågorna om motion, tobak och alkohol, som beslutsfattarna vill att vi ska notera i läkarjournalen.
Kanske ett tänkbart ämne för en vetenskaplig avhandling – en personlighetsjämförelse mellan Volvo- och Saabägare?

suzuki
Min egen bil. Suzuki Jimny, en liten skojig bil för den som går/kör sin egen väg men inte vill imponera utan nöjer sig med en halv Volvo – halva priset, halva maxhastigheten och halva bensinförbrukningen!

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. Anonym permalink
  14 mars 2011 12:04

  Intressant reflektion runt BMW-förare!

  Jag tycker absolut att du ska fråga patienterna om vilken bil de kör! Det säger en hel del om personen. Trist/tidsödande med allt det andra du skriver, som ska journalföras enligt beslutsfattarna.

  Ser fram emot att ta del av avhandling om ”en personlighetsjämförelse mellan Volvo- och Saabägare”. En annan aspekt vilken vore intressant att få vetenskapligt belagd, är varför kvinnan i ett hem oftast kör mindre bil, och mannen stor.

 2. Bernt permalink*
  14 mars 2011 18:27

  Kan det vara så att små bilar uppfattas som ”gulligare”? Hos oss är det ändå så att frun kör en hyfsat stor Saab 9-3 och jag kör ”Lille Skutt” – Suzukin är mindre än den ser ut på bilden, någon tyckte att ”den där kan du väl parkera på tvären i en parkeringsruta” och någon befarade att den skulle kunna bli bortplogad av snöröjarna på jobbet!

 3. Inga Winzell-Pettersson permalink
  14 mars 2011 19:25

  Det kan säkert vara så, att småbilar uppfattas som ”gulligare”, ”Lille Skutt” hamnar väl i den kategorin. Behändigt med en bil, som kan parkeras på tvären i parkeringsruta tycker jag. Bra, att min teori inte stämmer i er familj.

 4. Inga Winzell-P permalink
  19 mars 2011 15:59

  Jag kör en golf. Säg mig vad för slags person jag är!

 5. Bernt permalink*
  20 mars 2011 12:43

  Den som kör golf uppskattar pålitlighet och bekvämlighet och ser bilen främst som ett praktiskt verktyg för kontakt med andra människor och med naturen. Det finns sannolikt ett intresse för att vårda mänskliga relationer, skapande verksamhet, musik, bildkonst, baserat på en relativt värdekonservativ grund, familj, hem, traditioner.
  Är det inte märkligt vad man kan få fram bara genom att känna till valet av bilmärke? 😉

 6. Inga Winzell-P permalink
  20 mars 2011 18:47

  Mycket märkligt! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: