Hoppa till innehåll

Häxprocess

28 april 2011

Påskris och häxor

Påsken är över och i år fick vi inget besök av några småflickor utklädda till häxor. Håller sedvänjan med häxor vid påsk på att ersättas av spöken vid Halloween? Kanske lika gott så, på sätt och vis känns det mindre tveksamt att skämta om spöken än om häxor, med tanke på den historiska bakgrunden. Men häxprocesser ligger väl långt tillbaka i tiden, när okunnighet och vidskepelse låg som en giftig dimma över Europa och människor kunde dömas efter att barn vittnat i domstolen om satanistiska riter.
Redan i folkskolans historieundervisning i mitten av förra seklet fick man ju lära sig ungefär detta:

Många av de häxprocesser som hölls under senare delen av 1600-talet startades av små barns fantasi. Små barn som märkte att om de beskyllde olika personer för trolldom så blev de omgivningens ”medelpunkten”. För första gången brydde sig de vuxna om vad de sa, och de blev ”betydelsefulla”. När de väl börjat berätta så var det dessutom svårt att sluta, och erkänna att allt bara varit fantasier. Det fanns bara en väg, framåt. Och lögnen blev större och större, och blandade in fler och fler personer.

Något sådant skulle väl inte kunna hända i vår förnuftiga och upplysta tid?

Jo, tyvärr. Med den skillnaden är att det nu oftast inte är kvinnor som drabbas utan män. Anklagelser om satanistiska övergrepp har på fullt allvar tagits upp och lett till fällande domar utan andra bevis än påståenden från barn eller ungdomar påhejade av personer vars omdöme starkt kan ifrågasättas. I norska Bjugn fick man i början av 90-talet med hjälp av diskutabla förhörsmetoder fram vittnesmål från barn om en pedofilring som ägnade sig åt sataniska sexriter. Sociologiprofessorn Eva Lundgren hävdar att hälften av alla män är kvinnomisshandlare och att ett stort antal ägnar sig åt satanistiska barnamord!

Lundgren är professor i sociologi vid avdelningen för genusforskning vid Uppsala universitet, Sveriges äldsta, och avlönad av skattemedel (43 500 kronor i månaden). Hon påstår att hennes forskning visat följande:
Det finns ett stort antal satanistiska grupper i Sverige som mördar barn i skogen och gräver ner dem.
I vissa fall sliter männen foster ur livmodern för att döda dem.
Hälften av alla kvinnor har utsatts för manligt våld.
Polisen har ingen kännedom om de fenomen Lundgren pratar om. Eva Lundgren är feminist och anses vara chefsideolog i ROKS, Kvinnojourernas riksförbund, som finansieras med skattepengar.
(Expressen 30 maj 2005)

Ett annat exempel är moralpaniken 1988 då anklagelser riktades mot ”obducenten och allmänläkaren” efter att den 27-åriga Catrine da Costa hittats styckad fyra år tidigare. Fallet aktualiserades nyligen i STVs granskning där Leif G W Persson fullständigt smulade sönder indicierna.
svtplay.se/veckans_brott/
Visserligen frikändes männen men i en eftersläng pekade domen ändå ut männen som skyldiga till styckning, utan möjlighet att överklaga. ”Bevisningen” utgjordes framför allt av vad den ene mannens exfru påstod att hon fått fram ur samtal med parets treåriga dotter, som var ett och ett halvt år vid tiden för brottet! Domstolen i samverkan med massmedia och en rent ut sagt hysterisk opinion med militant feministisk anstrykning dömde i realiteten de båda männen till livstids förvisning från samhällsgemenskapen på grundval av andrahandsuppgifter om vad en treåring skulle ha erinrat sig av händelser som påstods ha inträffat mer än ett år tidigare. Detta är i sin kritiklöshet nog oslagbart, även i jämförelse med 1600-talets häxprocesser.
Många som borde haft mera vett och sans anslöt sig till mobben. I Läkartidningen publicerades krav på återkallande av läkarnas legitimation (vilket också skedde) och uteslutning ur Läkarförbundet. Det skulle vara väldigt intressant att veta hur de som var aktivast då ser på sitt agerande så här långt efteråt. Några kanske skäms, man kan åtminstone hoppas det.
Att den svenska rättsapparaten har stora brister visar även andra skandaler genom åren, exempelvis fallet Thomas Quick alias Sture Ragnar Bergwall. Undermåliga polisutredningar och domstolar som påverkas av massmedia och politiska opinioner leder till att oskyldiga fälls och skyldiga går fria. Det är inte alls förvånande att Julian Assange försöker undgå att utlämnas till Sverige med motiveringen att han inte litar på att få en rättvis rättegång. Vem skulle vilja riskera att utsättas för en häxprocess?

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. Arthur permalink
  29 april 2011 09:56

  Jag tycker att det är synd att de gamla debattörerna i form av Eva Lundgren, Hanna Olsson, Christian Diesen m fl numera är så tysta i debatten. Vågar de inte stå för sina åsikter eller kan det helt enkelt vara så att de numera inser att de var fullständigt snett ute?

  Kom ut ur era hålor och säg vad Ni tycker.

  Jag avser – om det inte förstods – givetvis deras insatser i da Costa-fallet.

 2. Mårbacka permalink
  7 maj 2011 11:01

  Polisen Olle T har inte gett upp hoppet om att lösa styckmålet.

  http://www.nyhetsverket.se/nyhet/13356/Cold-case-gruppen-kan-hitta-da-Costas-m%C3%B6rdare

 3. Bernt permalink*
  7 maj 2011 21:53

  Intressant! Somliga hoppas fortfarande på en lösning, andra kanske hellre vill glömma.

 4. Lars-Göran Allgén permalink
  10 maj 2011 07:16

  Hej ! Tack för Din artikel om Häxprocess. Jag är far till Thomas och kan konstatera att ett litet antal läkare försökt framföra kritiska aspekter på rättsprocessen med starka sakskäl men få vill lyssna.
  Men via bloggosfären sprids ändå ett skeptiskt budskap. Per Lindebergs hemsida Mediemordet.com, Anders Agells hemsida andersagell.se, stiftelsen rättsstatens vänners hemsida mm.
  Hälsningar LGA (leg läk, med dr)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: