Hoppa till innehåll

Vilda Västern

4 maj 2011

Duell

– We got him, sa sheriffen när han fick meddelandet att han utsända cowboys hade genomfört sitt uppdrag.
– De sköt ihjäl honom fastän han var obeväpnad, tänkte han, och dumpade kroppen i havet. Well, lika gott det, döda män talar inte. Men varför kallade de honom Geronimo? Han var väl inte indian, inte ens blandras? Sheriffen kände ett visst obehag.
– Nåja, killarna gillar väl att hålla på traditionerna, tänkte han. Cowboys och indianer…

Så USA har äntligen fått sin hämnd, fast det har kostat miljarder dollar och tiotusentals människoliv på vägen. Visserligen är det oklart vad Usama bin Ladin egentligen hade med attacken mot Twin Towers att göra, om ens något, men både han och George W Bush var rörande överens om att värden är svartvit, någon är god i Guds ögon och någon är sataniskt ond och måste förgöras till vilket pris som helst. Det enda de inte var överens om var vem av dem som var det ena eller det andra.

Så far och son Bush jublar antagligen. Reaktionen bland amerikaner i övrigt verkar mer dämpad. Antagligen inser de flesta att bin Ladins död inte förändrar någonting. Sedan länge hade han en undanskymd plats utan reellt inflytande över de islamistiska krafterna på olika håll i världen, varken ideologiskt eller operativt, reducerad till blott och bart en symbolisk figur. Men han kan få större betydelse nu, i rollen som martyr!

bin Ladin
USA har alltså fått sin utlovade hämnd.
Och islamisterna har kanske fått sin egen Che Guevara.

Guevara

Vad som är sant och vad som osant i den här historien lär vi som vanligt inte få veta, om inte några fler hemliga dokument hamnar hos WikiLeaks.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: