Hoppa till innehåll

Samlarmani, ett knivigt problem

2 december 2011

Krafterna ebbar ut, men jag lägger nu upp ett tidigare färdigskrivet inlägg.
Som jag antydde i tidigare inlägg har jag haft svårt att styra mitt samlarintresse i vissa avseenden. Ofta rör sig om bra-att-ha-grejor. Störst är problemet med böcker. Mängden böcker överskrider tillgången på utrymme med cirka 50 procent. Dessutom har jag en liten samling fina fotogenkök och karbidlampor som jag beskrivit på min gamla hemsida, här och här. Jag har försökt begränsa samlingarna genom att välja kvalitet före kvantitet. Och så har jag en liten knivsamling.

Kniven torde vara ett av de första verktygen skapade av människohand, och till ganska nyligen var en kniv nästan en naturlig del av klädedräkten. Numera är det ju förbjudet att medföra kniv på offentlig plats, men annat var det när jag var liten. Då var det vanligt att gossar hade en scoutkniv i bältet, lämplig att tälja pinnar eller barkbåtar med till exempel. Dock ägde jag ingen kniv som barn, vilket jag tagit igen som vuxen. Nu har jag en liten samling med något hundratal små och stora knivar, fällknivar, slidknivar, dolkar. Min favoritkniv under många år var en schweizisk fickkniv av märket Victorinox modell Tinker som jag likt MacGyver alltid bar på mig, knivlag eller inte, annars kände jag mig oklädd. Den försvann förra sommaren i samband med att jag drabbades av hjärtinfarkt, men jag återfann den intill yttertrappan i början på den här sommaren. Den var i stort sett oskadad, det enda som rostat var en av mig själv specialtillverkad miniskruvmejsel, som jag ersatt tandpetaren med.

Victorinox Tinker

Victorinox Tinker

En annan kniv som jag ofta medfört, bl a på en resa till Karibien, är en liten snygg fällkniv som jag en gång fått som prenumerationspremie. Under resan fick den tjänstgöra bl a för att skala frukt och som brödkniv.

Fällkniv Maxam

Fällkniv Maxam

Här följer några bilder på slidknivar. Lägg märke till de många varianterna av läderslidor. Den nedersta kniven är tillverkad av Kenneth Bengtsson i Varberg och är en kopia av Bockstensmannens kniv.

Slidknivar

Liten souvenirkniv, Frosts Mora scoutkniv. bockstensmannens kniv


Knivar

Kongsberg, Pontus Holmberg Eskilstuna, Helle, Brusletto

Knivar

Isakki Järvenpää, Schrade, Marttiini, butterflykniv okänd tillv, Gerber

När det gäller fällknivar tycks alltfler tillverkare satsa på ”high tech”, knivar försedda med diverse spärrar och ibland fjäderbelastad utfällningsassistans som gör att de fungerar ganska likt springknivar eller stiletter, som är förbjudna. Knivarna är ibland mer fantasifulla än praktiska, och frågan är vem som är den främsta målgruppen – tonårskillar eller knivsamlare. Sådana verkar det för övrigt finnas gott om. För några decennier sedan kunde man på auktion köpa en hel låda med fina knivar för någon hundralapp, men det går inte nuförtiden.
Den översta kniven är inte ”high tech” utan en klassisk fällskniv av märket Opinel. På fiffigt franskt maner låses knivbladet genom att metallringen på handtaget, ”bolstret”, vrids runt.

Fällknivar

Opinel, Kershaw, Schrade, MTech, BlackJack

Min gamla fickkniv är nu esatt av ännu en Victorinox. Den har förutom en mängd praktiska små verktyg också en liten LED-lampa.

Victorinox Spartan Light

Victorinox Spartan Light

4 kommentarer leave one →
 1. Marie Tillman permalink
  3 december 2011 01:53

  En imponerande samling! Själv har jag bara ett fåtal men de är vackra och dem värnar jag om. Böcker däremot kan man aldrig få för många av, de är kära vänner.

 2. 4 december 2011 16:11

  Samlandet som fenomen är i sanning intressant. Vanligen samlas det ju på sådant man inte har någon praktisk användning för och jag undrar om tillfredsställelsen med det hela är en psykologisk reminiscens från en tid då det var livsnödvändigt att samla. Har själv inte samlat speciellt mycket, bortsett från när min son var i sjuårsåldern då vi tillsammans samlade fjärilar, ett intresse vi kunde dela.
  Min hustru samlar på gamla rakblad (!). Jag har inte ännu vågat fråga henne vad som ligger bakom denna vurm…
  Som sagt, samlarobjekten ska väl inte användas – bara tas fram då och då och låta sig betraktas av en nöjd ägare. Eller..?
  Tänker ofta på dig och din familj.

 3. Inga Winzell permalink
  7 december 2011 15:55

  Imponerande samling.
  Religionen ”sikhism” lär vara undantagna knivlagen.De bär en dolk ”kirpan” i sin klädsel.

  Varma tankar till dig och hela familjen.

  Inga W

 4. Anonym permalink
  17 januari 2012 13:52

  Man känner sig hedrad som knivmakare.
  MVH
  Kenneth Bengtsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: