Hoppa till innehåll

Bajs – ingen skitsak

23 oktober 2011

Enligt min hustru kan man genom att ta bakterieprov från tandborstglaset avgöra om folk spolar med uppfällt eller nedfällt lock. När man spolar kastas små vattendroppar upp som spray i luften, med tillhörande bakterieflora.
Under sommaren har nyheterna vid flera tillfällen handlat om tarmbakterien EHEC, en farlig variant av den vanligtvis harmlösa bakterien Escherichia coli . Men ska vi vara rädda för våra tarmbakterier?
Det här inlägget handlar om våra mänskliga avfallsprodukter, och kan uppfattas som äckligt. Känsliga personer bör kanske sluta läsa här!

Det finns ”alternativa” tokstollar som hävdar att det är nyttigt att dricka sin egen urin.
Länk till Urin – naturens dolda hälsokälla. Det förekommer till och med koprofagi bland människor, det vill säga att man äter avföring, men bara som en perversion vad jag kan förstå. Vissa djur, till exempel kaniner, gör det. Nu är det inte det vanliga bajset kaninen äter utan en särskild sort som kommer från blindtarmen, ceacotrofer, som brukar kallas nattavföring.Buttericksbajs

Vad det handlar om är hur som helst bakterier. När vi föds innehåller vår kropp bara mänskliga celler, men som vuxna har vi tio gånger så många bakterieceller som humana celler. Utan dessa bakterier, som främst finns i tarmen, skulle vi inte kunna leva. De hjälper oss att producera viktiga vitaminer, samverkar med immunförsvaret, har förmodligen betydelse för ämnesomsättningen. Intressant nog har man kunnat identifiera tre olika typer av bakterieuppsättning, som varierar från människa till människa men som är konstant under livet och inte beroende av var i världen man bor, vilken etnisk grupp man tillhör eller vilka matvanor men har.
Störningar i tarmfloran kan få ödestigra konsekvenser. Den vanligaste orsaken är antibiotika, där en fruktad komplikation är att en speciell bakterie, Clostidium difficile, tar överhanden, vilket leder till svåra blodiga diarreer. Enda behandlingsmöjligheten hittills har varit ytterligare antibiotika, vilket är lite som att släcka eld med bensin. Jag har sett flera patienter som drabbats svårt, i ett fall ledde det till tarmoperation. Nu kan man läsa i senaste numret av Forskning och Framsteg nr 7/2011 att man kan ”transplantera” tarmbakterierna. Det låter inte så trevligt, för det innebär att man finfördelar avföring från en frisk person, t ex maken, och tillför patienten detta som lavemang. I flera fall har svårt sjuka patienter tillfrisknat mirakulöst inom något dygn. Tänk om jag eller de infektionsläkare som behandlat mina svårt sjuka patienter känt till detta!

Det finns ju produkter som innehåller nyttiga bakterier, s k probiotika. Problemet är att även om en del av dessa bakterier överlver passagen genom mag-tarmkanalen möter de stenhård konkurrens av tiotusentals bakeriearter i tarmen.

Det gäller alltså att vara rädd om sina tarmbakterier. Ytterligare ett skäl att om möjligt undvika antibiotika, effekten av en penicillinkur kan kvarstå i ett år eller mera.

Och hur var det med spolningen? Jo, min hustru fäller alltid ned locket, och jag har börjat göra det också.

7 kommentarer leave one →
  1. Inga Winzell permalink
    23 oktober 2011 14:42

    Intressant!
    Rent av ”skitkul”, om jag så får uttrycka mig.
    Tillhör kategorin: ”lagt locket på”, trots okunskap om detta.

    Inga W

  2. Siv Larsson permalink
    24 oktober 2011 23:00

    Skitkul var ju rätt ordval här. Jag har lagt locket på och hoppas givetvis att baskeluskerna stannar under locket.
    Skönt att du har tillgång till dator igen. Du har verkligen förmågan med det skrivna ordet.rån
    Var får du din förmåga från?
    Hoppas nu att din dag blir uthärdlig och att skägget fixar till spegelbilden så ”grodmannen” känner igen sig.
    Bästa hälsningar
    Siv

  3. 30 oktober 2011 11:21

    Efter att ha läst Adam Bonets förbehållslösa hyllning till urinet, finner jag mig nedsänkt i tunga grubblerier över skapelsens fatala misstag som låtit oss konstrueras på ett sätt som gör att vi på detta respektlöst slösaktiga sätt, i buskar och porslinsstolar, tömmer ut det mest värdefulla vi har!

  4. Bernt permalink*
    30 oktober 2011 20:52

    Urin, ev utspädd, lär vara ett utmärkt gödningsämne. Bra för trädgården och buskarna men synd att spola ut egentligen.

  5. Bernt permalink*
    30 oktober 2011 21:08

    Tarmbakterierna kanske till och med påverkar vårt sätt att tänka, enligt en artikel i DN idag.
    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tarmen-andrar-tanken-och-halsan

  6. 31 oktober 2011 16:01

    AHA! Jag har ofta undrat vad det kan vara som får en viss typ av människor att frivilligt utsätta sig för onödiga faror som bungy jump, drakflygning, off pist-åkning etc. Svaret gömmer sig alltså bland bakterierna i tarmarna..?

  7. Marie Tillman permalink
    2 november 2011 03:21

    Skönt att du är på benen igen och orkar skriva. ( Vad beträffar spolningen så tycker jag att man borde minska ner på antalet vattentoaletter – det finna flera bra alternativ som skulle spara oändligt mycket vatten). Intressant att läsa om tarmbakterierna, det är ju inget som man vanligtvis funderar över. Håller med om att du har en fantastisk förmåga att skriva och jag väntar på att få läsa dina ”memoarer” en gång!

Lämna en kommentar