Hoppa till innehåll

Rockens roll

10 februari 2011

I föregående och i ett tidigare inlägg i en ganska infekterad debatt har jag sällat mig till dem som ifrågasätter attackerna på den gammaldags vita långärmade läkarrocken som vissa vill förbjuda av påstått hygieniska skäl.

Nyligen publicerades en vetenskaplig undersökning som jämförde bakterieförekomst på denna typ av klädsel med kortärmad, och konklusionen blev faktiskt:
Våra data ger inte stöd för att avskaffa långärmade vita rockar till förmån för kortärmad arbetsklädsel som byts dagligen.

Nog nu om läkarrockar och över till något annat som rockar (!)
På frågan vilken som är den första rock ‘n’ rollinspelningen skulle nog många svara Rock Around the Clock med Bill Haley från 1954. Historikern Joseph Burns från Southeastern Louisiana University menar att det istället är That’s All Right Mama i originalinspelningen från 1946 med Arthur ‘Big Boy’ Crudup.
Rock ‘n’ roll är musik med kraftiga influenser från blues and country. Möjligen är det här också den första inspelningen med ett gitarrbreak.

Låten blev 1954 den först utgivna singeln med Elvis Presley, men i den versionen skulle åtminstone jag snarare kalla det hillbilly/rockabilly. Intressant nog förekommer inte trummor på inspelningen med Elvis, bara två gitarrer och ståbas.

No comments yet

Lämna en kommentar